Това съобщи пресцентъра на МТСП. От тях повече от половината –

...
Това съобщи пресцентъра на МТСП. От тях повече от половината –
Коментари Харесай

МТСП: Повече от половината младежи, включени в мярката „Младежка заетост“, остават на постоянна работа

Това заяви пресцентъра на МТСП.

 

От тях повече от половината – 20 951 младежи, са останали на работа при същия шеф след привършване на субсидираната претовареност.

 

Проектът се осъществя от Агенцията по заетостта и е с бюджет от 161,3 млн. лева По него безработни младежи до 29-годишна възраст имаха опция да стажуват за интервал от 6 до 9 месеца, да се включат в образование на работното място с наставник за интервал до 6 месеца или да стартират работа по плана за интервал до 9 месеца.

 

Най-голям интерес от прилагане на мярката има в секторите „ Търговия “, „ Хотелиерство и ресторантьорство “, „ Строителство “, „ Техническо обслужване и ремонт на коли “ и „ Счетоводство и одит “. Най-голям брой младежи са включени в стажуване и претовареност по плана в общините Никола Козлево, Ружинци, Плевен, Белица, Вълчедръм, Попово и Червен бряг.

 

Дейностите по план „ Нова опция за младежка претовареност “ на Агенцията по заетостта следва да приключат през септември 2023 година Подкрепата за безработните младежи ще продължи с нов план по мярката „ Младежка претовареност + “, който ще бъде осъществен с бюджет от 188 млн. лева по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027.

 

В околните дни се чака да бъде подписан контракт по мярката сред Управляващия орган на Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Агенцията по заетостта.

 

Основната цел на „ Младежка претовареност + “ е да бъде нараснала конкурентоспособността на безработните и неактивни младежи от 16 до 29 година посредством улеснение на прехода им от обучение към претовареност. Очаква се в стажуване, образование по време на работа или в субсидирана претовареност да бъдат обхванати минимум 15 200 неактивни и безработни младежи, в това число дълготрайно безработни.

 

За първия месец от включването им в действия по плана на младежите ще бъдат обезпечени средства за публичен превоз от и до работното място.

 

При подписване на неопределен трудов контракт със стажувал юноша за служба, която подхожда на квалификацията на стажанта за същото или по-добро заплащане, работодателите ще получават тласъци в размер на разноските им за осигуровки за първите 6 месеца от контракта.

 

По мярката „ Младежка претовареност + “ младежите ще имат опция да се включат и в образования за придобиване на портативни и „ меки “ умения.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР